Home » Workflow onder controle » Advertenties

Advertenties betekenen eer van je werk

Voor veel uitgaven vormen advertenties een belangrijke inkomstenbron. Veel aandacht gaat daarom uit naar de verkoop. Een zorgvuldige afhandeling is noodzakelijk om adverteerders tevreden en de kosten laag te houden. Wat betekent zo’n zorgvuldige afhandeling in de praktijk?

Als advertentieruimte wordt verkocht dan krijgen daar meerdere partijen mee te maken. Zo zal de reserveerder van de ruimte vaak een ander zijn dan degene die gaat aanleveren. En dat hoeft weer niet dezelfde te zijn als degene die de advertentie maakt. En dan heb je nog traffic die natuurlijk op de hoogte moet zijn. Want deze zal de advertentie of banner tijdig moeten kunnen leveren aan opmaak of moeten plaatsen in de nieuwsbrief.

Advertenties beheren wordt kinderspel

Onze programma’s Ad2Print en Banner2Base (online) zijn de vrienden van traffic. Ze hebben in basis een gelijke werkwijze en verschillen op details. Ze zijn gekoppeld, wat het mogelijk maakt eenvoudig te switchen tussen de verschillende overzichten van edities (print en online) en websites. Maar bovenal nemen deze programma’s een hoop routinematige handelingen uit handen.

Zo sturen ze beide aanlevergegevens uit en herhalen dat tot 2x toe indien er nog niet is aangeleverd. In iedere mail met aanlevergegevens wordt een unieke link meegestuurd. Hiermee kan de leverancier van de advertentie deze uploaden naar de juiste reservering. Na uploaden vinden vervolgens een of meer controles plaats. Hieronder nog enkele verschillen per programma.

Print

Ad2Print is in de praktijk van advertenties en drukwerk geboren, het regelt alles van reservering tot aan druk. De geboorte in de praktijk dient letterlijk te worden genomen. Toen rond 2004 de toelevering van advertenties overging van open bestanden naar PDF werd een programma ontwikkeld om die bestanden op een plek binnen te halen. Door de efficiëntieslag die daar al mee werd gemaakt, werd de ontwikkeling de jaren erna continu voortgezet.
    Ad2Print in vogelvlucht

Na uploaden controleert Ad2Print de advertentie op formaat en vervolgens op techniek. Indien de advertentie niet voldoet aan de eisen, dan wordt getracht deze advertentie volautomatisch te corrigeren. Indien dit niet lukt, bijvoorbeeld ivm lo-res, dan wordt dit teruggekoppeld naar de leverancier.

Op verzoek van Kluwer Nederland werd rond 2010 het stopperbeheer toegevoegd. Daarmee kan marketing alle eigen advertenties naar beheren toevoegen en ter beschikking stellen aan de verschillende uitingen. Ook hier betekent dat weer efficiëntie en overzicht: wat is waar geplaatst en hoe vaak.

Online

Banner2Base is op verzoek van de Ad2Print-gebruikers ontwikkeld voor online. Zij vonden terecht dat de handigheden van Ad2Print ook voor online uitkomst zouden bieden. In samenwerking met de praktijk van Vakmedianet is Banner2Base de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld.

Na uploaden controleert Banner2Base de bestanden op formaat. Indien een bestand niet voldoet wordt dit teruggekoppeld naar de adverteerder. Voor HTML5 bestanden gelden natuurlijk andere regels. Feit blijft dat alles overzichtelijk wordt bijgehouden en naar de betreffende personen wordt teruggekoppeld.

Advertorials kunnen in een basismal worden geplaatst waardoor bij invoeren al de controle op tekstlengte plaatsvindt. Voor de logo’s van advertorials kan ervoor worden gekozen om deze na uploaden te verkleinen naar een maximum formaat. Zo kan direct al een eerste resultaat worden gegenereerd. De voordelen daarvan zijn onder meer dat de adverteerder beter kan aansturen wat hij levert en dat traffic geen zorgen meer heeft over de kwaliteit van het materiaal.

Gratis proberen?

Ad2Print en Banner2Base leggen de nadruk op gebruiksgemak voor traffic én adverteerder. Zo kent het uploaden geen hinderlijke belemmeringen als logingegevens of moeilijke procedures. In 3 stappen is men daar waar men zijn wil en kan de leverancier weer door met zijn andere werk. Natuurlijk wordt naar de leverancier en naar traffic een bevestiging gestuurd.

Beide programma’s zijn nu gratis in de praktijk te testen. De praktijk van alle dag leert dat alle gebruikers nog altijd plezier hebben in het werken met onze programma’s. Het spaart hen tijd en saaie routinematige handelingen zijn overbodig geworden. Het is dan goed om te weten dat iedere uitgever voor maximaal 3 titels gebruik kan maken van de basisfaciliteiten van Ad2Print en Banner2Base. Voor het aanmaken van je gratis account kun je hier klikken.

De volgende pagina gaat dieper in op onze oplossing voor de administratie: Zeno.